Hollanda’da saatlik brüt ücret 14 euroya çıkacak!

Avrupa Parlamentosu AB üye ülkelerinde asgari ücretlerin yükseltilmesine karar verdi. Yeni alınan bu karara göre Hollanda’da saatlik brüt ücret 14 euroya çıkacak.

15.09.2022, 22:08 Haberler
Hollanda’da saatlik brüt ücret 14 euroya çıkacak!

Avrupa Parlemantosu Genel Kurulu, Çarşamba günü Strazburg'da bir araya geldi. Kurul, AB ülkelerinde asgari ücretin yükseltilmesi ve yaşam standartının  yükseltilmesi için hazırlanan yasayı onayladı. Kurul, asgari ücretleri yükseltmeyi amaçlayan yasayı 505 "evet", 92 "hayır" ve 44 "çekimser" oyla kabul etti. 

FNV: Karar bizi sevindirdi

FNV; alınan kararın, Hollanda’da asgari ücretlerde saatlik brüt ücretin 14 euroya artacağı anlamına geldiğini vurguladı. FNV'nin uluslararası sekreteri Petra Bolster açıklamasında, “FNV olarak Voor14 kampanyamızla tam olarak bunun için savaşıyorduk. Bu nedenle hükümeti bu yönergeyi mümkün olan en kısa sürede ulusal mevzuata dahil etmeye çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı. Alınan yeni kurallar, AB Konseyi'nin onayı sonrasında 2 yıllık bir geçiş sürecinin ardından yürürlüğe girecek. Bolster, bu sürenin hızlandırılmasının önemine vurgu yaparak “Ancak yine de kabinenin asgari ücreti en kısa sürede brüt 14 euroya yükseltme aciliyetini hissettiğini umuyorum” dedi. 

Yeni asgari ücret yasasının detayları

Yeni yasaya göre ülkelere çalışanların yüzde 80'inden daha azının ücretlerini belirlediği ülkelerde, toplu iş sözleşmesi uygulamasını yaygınlaştırmak üzere eylem planları hazırlanacak. Bunun yanı sıra ülkelerdeki asgari ücretlerin yeterlilikleri değerlendirilecek ve  yeterlilik değerlendirmesi için gerçek fiyatlarla bir mal ve hizmet sepeti kullanılabilecek.

AB ülkeleri, kötüye kullanılabilen taşeronluk, serbest meslek ve kayıt dışı fazla mesai gibi faaliyetleri kontrol edecek ve bunlara karşı yaptırım sistemi kuracak.

Ücretlerin sadece toplu iş sözleşmeleri yoluyla belirlendiği AB ülkeleri bu kurallardan muaf olacak.

Fotoğraf kaynak: Yellow Cactus- Unsplash

banner1
Yorumlar (0)