Horeca Bond Nederland, Utrecht şehrinde iftar yemeği verdi!

Horeca Bond Nederland, Hollanda'nın Utrecht şehrinde iftar yemeği verdi! Yemekte konuşan konuşmacılar Türk mutfağının dünya mutfakları arasında önemli bir yeri olduğunu belirterek, 'Türk mutfağı dünyadaki hak ettiği yere gelmeli' dedi.

03.05.2022, 11:54 Haberler
Horeca Bond Nederland, Utrecht şehrinde iftar yemeği verdi!

Horeca Bond Nederland, Hollanda'nın Utrecht şehrinde iftar yemeği verdi.ICON & MADO Restoran’da verilen yemeğe, T.C. Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, UID Başkan yardımcısı Tekin Ateş, Müsiad Başkanı Ali Köklü, Tover Leiden Başkanı Durmuş Doğan, Hollanda Beyazay Derneği Başkanı Aynur Gül Çakır,  Hollanda’nın RTL 4 ve Net 5 TV kanallarının ünlü program yapımcısı ve sunucusu Carolien ter Linden, Hollanda Türk basını, Bazı STK temsilcileri, İş İnsanları ve Horeca Bond Nederland üyeleri katıldı. 

Verilen iftar yemeği öncesi,  Horeca Bond yönetim Kurulu Başkanı Tarık Saki, dernek üyesi Ertan Torunoğulları ve Büyükelçi Şaban Dişli birer konuşma yaptı.

Ertan Torunoğulları: Biz bu zenginliği, güzelliği, lezzeti dünyaya tanıtmak ve bir marka haline getirmek için yola çıktık

Edestaal İnternational Simtronic ve Orka Hotels CEO’su Ertan Torunoğulları ev sahibi olarak davetlileri selamladığı konuşmasında Horeca Bond’un kuruluş amacını anlattı. Torunoğulları “Biz dernek olarak yola çıkarken, Türk mutfağı dünyadaki hak ettiği yere gelsin istedik. Çok büyük ve zengin bir mutfağa sahibiz. Yörelerimizin yemekleri bile farklı.Biz bu zenginliği, güzelliği, lezzeti dünyaya tanıtmak ve bir marka haline getirmek için yola çıktık. Buradaki pek çok STK temsilcisi arkadaşla farklı alanlarda olmuş olsak da çok ortak işler yaptık, toplumun hayrına pek çok projede beraber olduk. Hayırlı bir amaç doğrultusunda hayata geçirilen bu projemizin de çok iyi bir hizmet ağı oluşturacağına, zengin Türk mutfağının dünyaya tanıtılması yolunda verilen bu uğraşın başarılı olacağına inanıyor, desteğinizi bekliyoruz.

Üzüldüğüm bir konuyu da sizlerle paylaşmak istiyorum 

Ertan Torunoğulları: Sayıları 20 bini aşan iş insanımız varken, Almanya’dan gelip Hollanda’nın merkezinde 10 günlük kültür festivali düzenleyenler oluyor. Düzenleyen Almanya’dan gelenler, satış standları Almanya’dan, satış yapanlar Almanya’dan, oraya alışveriş için katılanlar Hollanda’dan. Bu beni çok üzdü. Bir zamanlar Avrupa Hollanda’yı örnek alırdı. Şimdi bu birlikteliği sağlayamayınca birileri bu boşluğu doldurmaya çalışıyor. Bizler Hollanda’da eğitim almış genlerimize Bayan Erkek fark etmez işverenler olarak destek olmalıyız. Hollanda’da yaşayan bizim insanlarımız Hollandalılar gibi pazarlamacı olmalılardır. Küçük ülke Hollanda Dünya’ya mal pazarlıyor, Hollanda’daki bizim insanımızın girişimci olmasını destekliyorum. Bulundukları ülkelerde festivaller düzenleyerek çok iyi noktalara geleceklerine inanıyorum, Türkiye’nin tanıtımına da katkı sağlanır'' dedi. 

Horeca Bond Başkanı Tarık Saki: Bir hukukçu olarak böyle bir sektörde ne işim olduğu soruluyor

Horeca Bond Başkanı Tarık Saki de konuşmasında derneğin kuruluş amacını ve yönetim kurulunu tanıttı. “Bir hukukçu olarak böyle bir sektörde ne işim olduğu soruluyor... Bu gibi pek çok önemli birliktelik bazen yanlış atılan adımlardan dolayı sekteye uğruyor, hizmet veremiyor, kapanıyor. Biz burada her şeyi hukuk çerçevesinde yürüterek, sükuneti sağlayarak, kurumun profesyonelliğe kavuşmasına bir katkı sağlayarak arkadaşlarla beraber bir yola çıktık. Dernek olarak din, dil, ırk ve cinsiyet ayırımı yapmadan, kapımız her türlü Horeca ve Horecaya hizmet sunan her türlü girişime açık. Ben bilgi, birikimimi, tecrübemi, kişisel ilişkilerimi, bu oluşumun istifadesine sunmaya çalışacağım. Siyasetten medyaya, STK’lardan toplumsal ve bireysel sürdürdüğüm ilişkilerimle bu platformda bir tanıtım ve lobi elçisi gibi hizmet vereceğime inanıyorum. Bu alana daha önceki tecrübelerimden dolayı çok da yabancı olmadığımı söyleyebilirim. Bundan dolayı bu derneğe, kurduğumuz ekiple başkan olarak çok şey katacağıma inanıyorum. Şu anki konumum bir dezavantaj değil aksine avantaj olarak anlaşılmalıdır. Henüz yeni bir oluşum olmamıza rağmen kurduğumuz ilişkiler, verdiğimiz mesajlar toplumda büyük bir kabul gördü. Derneğimiz maksadına uygun olarak hizmetlerini sürdürmeye çalışacaktır.

Hollanda’da pandemi döneminde en çok zarar gören, sekteye uğrayan sektörlerin başında horeca geliyor. Bu kısıtlamalar çok da haklı gerekçeler barındırmıyordu, çok da adil değildi ama bu zorlu süreci hep beraber yaşadık. Bu tür sıkıntıları yaşamamak için elimizden geleni yapacağız. Yüzde 40 oranında bir ciro kaybı yaşadık. Bir de onbinlerce yetişmiş eleman sektörü terk etti. O elemanları bir daha bulmak çok zor. İnşallah bunları da böyle buluşmalarla, birbirimizi dinleyerek, tanıyarak, destek vererek atlatacağız.

Horeca Bond’un pek çok iyi hizmeti hayata geçireceğine ve oluşturduğu yapısıyla diğer sektörlere de örnek olacağına inanıyorum.

Derneğe üye her bir firmanın, işyerinin kalite, temizlik, sağlık, lezzet, yenilik, topluma ve insanı katkısı ve fiyat noktasında ciddi bir denetime tabii tutulması lazım.
Bu standartlara göre bu derneğe bağlı olan her üyenin, denetleme birimleri tarafından çok özel bir şekilde denetlenmesi ve kontrol edilmesi gerekiyor. Kontrol olmazsa mutlaka bir yerden kaçak olur.Çalışanların sıkıntı olduğundan bahsedildi. Onları iş üzerinde eğitime tutarak bu alanlara kazandırmak gerekiyor” Dedi.

T.C. Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli: Hollanda Türk ekonomisine güveniyor en çok yatırımlarını Türkiye’ye yapıyor

T.C. Lahey Büyükelçisi Sayın Şaban Dişli, “Çok güzel bir ayı geride bıraktık. Herkes için feyizli, bereketli geçmiştir umarım. Sağolsun Ertan Torunoğulları MADO & ICON Restoran’da ev sahipliği yaparak, bizleri böyle nezih bir ortamda bir araya getirerek bayramı erken yaşattı. Kendisine ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Rabbim inşallah bayramı da bu güzellikleri de tekrar nasip eder.Horeca Bond inşallah güzel bir örnek olur. Hollanda’da 25 bin iş insanı var. Bu yapı diğerlerine de örnek olur.

Hollanda Gayrisafi Millî Hasılasının yüzde 2’sini Türk iş insanları sağlıyor. Bu çok ciddi bir katkı.

Bu başarıları pekiştirmek, bu tür birlikteliklerden geçiyor. İnşallah diğer önde olduğumuz sektörlerde de Horeca Bond gibi birlikteliği sağlamış oluruz.Derneğe üye her bir firmanın, işyerinin kalite, temizlik, sağlık, lezzet, yenilik, topluma ve insana katkısı ve fiyat noktasında ciddi bir denetime tabi tutulması lazım.Bu standartlara göre bu derneğe bağlı olan her üyenin, denetleme birimleri tarafından çok özel bir şekilde denetlenmesi ve kontrol edilmesi gerekiyor. Kontrol olmazsa mutlaka bir yerden kaçak olur.Çalışanların sıkıntı olduğundan bahsedildi. Onları iş üzerinde eğitime tutarak bu alanlara kazandırmak gerekiyor” dedi.Üyeler arasında o kaliteyi tutturursak, benzer bir beraberliği sağlamış oluruz. Son yıllarda Hollanda Türkiye arasında yatırımlar hız kesmeden devam ediyor. Hollanda Türk ekonomisine güveniyor en çok yatırımlarını Türkiye’ye yapıyor” ifadelerini kullandı. 

Davetliler arasında bulunan Hollanda’nın RTL 4 ve Net 5 tv kanallarının ünlü program yapımcısı ve sunucusu Carolien ter Linden ise: Değerli arkadaşım olan Horecabond Nederland başkanı Tarık Saki’nin daveti üzerine, ilk kez bir iftar programına katıldım. Bu benim çok hoşuma gitti. İleride başka iftarlara da katılmayı umduğunu belirtti. Linden,  bu tür davetlerin sayesinde kültürler arası sentezin daha da artacağı inancında olduğunu söyledi. 

Program, iftarın ardından sunulan çay kahve ve müzik eşliğinde yapılan sohbetle sona erdi.

Kaynak: Deniz Erkoçu 

banner1
Yorumlar (0)