İbrahim Görmez: Hollanda Diyanet Vakfı daha şeffaf olmalı. HDV’nin Mütevelli Heyetleri skandala yol açabilir

Hollanda Diyanet Vakfı kurucularından İbrahim Görmez, gazeteci İlhan Karaçay ile bir araya geldi önemli konuları Karaçay yazdı.

11.07.2021, 12:35 Haberler
İbrahim Görmez: Hollanda Diyanet Vakfı daha şeffaf olmalı. HDV’nin Mütevelli Heyetleri skandala yol açabilir

Hollanda Diyanet Vakfı’nın, geçmişten günümüze kadar yaptığı çalışmalar üzerinde duran gazeteci İlhan Karaçay, İbrahim Görmez ile yaptığı söyleşide, çarpıcı açıklamalara yer verdi.

HDV kurucularından İbrahim Görmez, usta gazeteci İlhan Karaçay’a verdiği özel demeçte şunları dedi:

Hollanda Diyanet Vakfı’nın Mütevelli Heyetler’in, ölünceye kadar yönetici olarak kalmaları skandala yol açabilir. 

Şu anda yapılmakta olan yönetim seçimlerinden pek çok din kardeşimiz memnun değildir. En basiti, Diyanet’in kuruluşuna ön ayak olan Hollanda Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu’ndan bir kişi bile girememektedir. Ayrıca, camilerini ve lojmanlarını Hollanda Diyanet Vakfı’na bağışlamış olan dernekler de bu seçimlerde söz sahibi olamamaktadır.

Hollanda Diyanet Vakfı’nın daha şeffaf bir durumda olması gerektiğine inanılıyor.

İlhan Karaçay, “Hollanda’da ‘bir bilen’ Türklerin sohbeti” başlıklı yazısında yer alan ilgili bölüm şu şekilde:

Sohbetteki bir başka konu ise, Hollanda Diyanet Vakfı etrafında konuşulan ve eleştirilen konuydu.

Önce, Hollanda Diyanet Vakfı’nın kuruluşu hakkında kısa bir bilgi sunayım:


Hollanda Diyanet Vakfı (HDV), Hollandaca ismiyle Islamitische Stichting Nederland, (ISN) tarihi vakıf geleneğinin bir uzantısı olarak Hollanda’da yaşayan Türk vatandaşlarının ortak arzu ve gayretleriyle 10 Aralık 1982 yılında kurulmuştur.

HDV’nin Kurucuları o zaman alttaki isimlerden oluşuyordu:

Dr. Tayyar Altıkulaç, Sami Uslu, Lütfi Şentürk, Abdulbaki Keskin, Ahmet Uzunoğlu, Mehmet Kervancı, Hayrettin Şallı, Mahmut Sezgin, Remzi Yavuz ve Erdinç Türkcan.


Hollanda Diyanet Vakfı’nın Lahey’deki merkez binası

HDV, kendisine bağlı bulunan şubelerde ve camilerde tüm Müslümanların dini vecibelerini yerine getirebilmeleri için imkan sunmayı ve yol göstermeyi hedefleyen dini bir kurumdur. İslam Dininin yaşanması ve yaşatılması için çeşitli dini faaliyetler sunmaktadır.

Şimdi, tüzüğüne sahip olmadığımız HDV’nin, 148 cami ve çeşitli emlakı ile yarım miyar euroya yakın malvarlığının sahipleri kimlerdir diye soruluyor. Diyanet’in kurucuları arasında rahmetli olanlar var.

Peki bu kurucular şimdi hangi yetkiye sahiptirler?

Hollanda Diyanet Vakfı’nın, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ile resmi bir ilişkisi var mı?

Hollanda Diyanet Vakfı’nın malvarlığı üzerinde, kurucuların ve Türkiye Diyanet’in bir hakkları var mı, bu konuda şimdi bir karar verebilirler mi?

İşte bu sorular, Hollanda’da bulunan 600 bine yakın Türk’ü ilgilendiren sorular olduğu için cevap bekliyor.

Hollanda Diyanet Vakfı’nın Türk müslümanlar için önemini inkâr etmek tabii ki doğru değildir.

Ne var ki, yapılmakta olan yönetim seçimleri sırasında yaşananlardan hoşnut olmayan bir kesimin varlığı da bir gerçektir.

Sosyal medyadan takip edilebildiği kadarıyla, başta İbrahim Görmez olmak üzere, Hollanda Diyanet Vakfı’nın daha şeffaf bir durumda olması gerektiğine inanılıyor.

Hollanda mercilerinin de mercek altına almış olduğu Hollanda Diyanet Vakfı’nın başına gelebilecek her hangi bir olumsuzluk, tabii ki 600 bin yurttaşımızı derinden üzeceği gibi, yarım milyar euroya yakın malvarlığının da kaybolmasına yol açabilir düşüncesi de çok üzücüdür.

Hollanda Diyanet Vakfı’nın, Hollada mercileri tarafından, ‘Ankara’ya casusluk yapıyor’ iddialarına net bir cevap vermesi de gerekiyor.

Bu nedenle, Hollanda Diyanet Vakfı’ndan bu konuları aydınlatıcı bilgilerin yayınlanması gerekmektedir.

Yukarıda yazılanların tamamı, sohbet sırasında konuşulanların, toparlanmış bir özetidir.

Ne var ki, Hollanda’ya islam derneklerini kazandıran ve Diyanet Vakfı’nın kuruluşunda da faal olan İbrahim Görmez bu konuda özel bir demeç verdi

Bakınız İbrahim Görmez bu konuda neler diyor:



‘Ben, Hollanda Diyanet Vakfı’nın kuruluşunda gecesini gündüzüne katmış bir insanım. Bu nedenle Diyanet Vakfı’na en ufak bir halel gelmesini istemem. Kuruluş aşamasında, tüzük hazırlıklarında ben de vardım. 20 sayfa kadar tutan raporu Ankara’ya bizzat ben götürdüm ve Cumhurbaşkanı ile Başbakan’a sunulmasını sağladım. O günlerde rapora neler yazıldıysa, o yazılanların bugün de geçerli olmasını istiyorum. Hiç kimseden bir beklentim yok. Olamaz da… Zira kendimi emekliliğe adamış biriyim. Diyanet Vakfı’na laf söyleyecek olanların karşısına dikilecek ilk adamlardan biri olabilirim. Ama bazı durumlarda gerçekleri de konuşmak lazım. Şu anda yapılmakta olan yönetim seçimlerinden pek çok din kardeşimiz memnun değildir. En basiti, Diyanet’in kuruluşuna ön ayak olan Hollanda Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu’ndan bir kişi bile girememektedir. Ayrıca, camilerini ve lojmanlarını Hollanda Diyanet Vakfı’na bağışlamış olan dernekler de bu seçimlerde söz sahibi olamamaktadır. Hollanda Diyanet Vakfı’nın Mütevelli Heyetler’in, ölünceye kadar yönetici olarak kalmaları skandala yol açabilir. Tüm bunlar, yurttaşlarım ile yaptığım yazışmalarda belirtilen eksikliklerdir. Hollanda Diyanet Vakfı’nın sahibi, Hollanda’daki Türkler olmalıdır. Bu vakıf ne Türkiye’deki Diyanet’in ve ne de kurucu veya mütevelli heyetin olmamalıdır. Bu böyle bilinmeli ve böyle yapılmalıdır.’

İbrahim Görmez, Hollanda mercilerinin Diyanet Vakfını ‘Ankara’nın uzun kolu’ olarak yaftalamasından da rahatsızlık duyduğunu belirtirken, ‘ Bu durum bizleri, ‘yarınlarda neler olacak’ düşüncesine sevketmektedir’ diye ilave etti.

İşte böyle değerli dostlarım ve okurlarım. Ne bu sohbete katılanların ve ne de konuşulanları kaleme alan şahsımın, Hollanda Diyanet Vakfı’na karşı bir art niyeti olamaz. Hollanda Diyanet Vakfı’nın, tam anlamıyla demokratik bir şekilde yönetilmesi ve Hollanda mercileri tarafından suçlu duruma düşürülmemesi için, elbirliği ile hareket etme mecburiyetinde olduğumuzu hatırlatmak isterim. Bir Pazar sabahı yazıp size sunduğum bu gün, size neşeli ve mutlu bir Pazar diliyorum.


Hollanda Diyanet Vakfı kurucularından İbrahim Görmez kimdir? Ailesi soy adını neden "Görmez" seçti? İşte İbrahim Görmez'in biyografisi:



Yorumlar (13)
Sultan Abdulhamid 3 yıl önce
size bir memur lazim oda baskan, gerisi faso fiso, tüm yönetim istifa ettirilmis, sadece diyanet camilerinden 2 baskan var biri eski icra kurulu baskani alphendan, digeri amsterdamdan, digerleri hep birilerinin adamlari, hel birisi Turkiyenin uzun kolu, Binali Yildirimin ve oglunun adami, milli gorusun reklamini yapar Diyanete ne kazandiracak bu adamlar, yazik kimin eli kimin cebinde
Yasin... 3 yıl önce
dogrulari yazinca sorunca kimsenin sesi cikmaz olur! kimse sanmasinki diyanet vakfi turkiyeden gelen bu din tuccarlarinin, parayi veren bizler bizi yöneten onlar, bunu yapan mezarinda yatmaz ona göre Ibrahim Górmez ve emin Ates temizlesin bu kokusmus yapiyi.
Yasin... 3 yıl önce
aslihan hanim, tuzuk desgisikligi olmadan cozulmez, Turkiye diyanette burayi zaten sagilan hollanda inegi gibi gordukce italyaya para topla, suraya para topla, burdaki ogrencilere gelince camilerde okuyan, cent yok, niye onlar hoca cocuklari degil, diyanet personeli cocuklari degil
aslihan yesilgoz 3 yıl önce
yasin bey yaziyorsunuzda peki bu isi nasil duzeltecegiz, her gelen atese musavir kafasina gore bir yonetim seciyor ondan sonra hop hersey yeniden, personel zaten hepsi kendi aleminde yan yat al parayi, para zaten cenaze fonundan, gecenlerde nctv rapor yayinladi, bu gidisle imamda gelmez avustirya gibi, zaten 3 bes caminin imami yok suan gozumuz aydin muhlis koc
Nazmi 3 yıl önce
Dogru o arkadas menejerlikte yapar, bizim camiye yardim yapacaktilar Binali yildirimin oglunu getirecekti, cami bitti halen gelen giden yok, Allah askina birileri bu diyanetten pis ellerini ceksinler, camiler yönetimde söz sahibi olmalilar, ihaneti birakip personelin yatmayi birakip calismasi hizmet etmesi gerek, daha bir okulumuz yok yarin avusturya gibi imamlar yasaklansa isimiz zor
duran yilmaz 3 yıl önce
Esref bey sizde yazip cizip duruyorsunuz ayni Karacy gibi, bu millet hele hele bu baskanlar camideki koltugu birakmazlar birakamazlar, cunku bir m:uddet Allah rizasi ama ondan sonrasi karisik kurusuk isler, Al Ibrahim Görmezi su senin meshur araba sohbetlerine herseyi kussun ve ne olacaksa olsun be kardesim, yazik bu milletin durumuna
duran yilmaz 3 yıl önce
Bu almerede yasayan turkler icin bir utancdir hele hele almere camii yonetimi icin, yazik bu sekilde diyantin yonetim kurulu secilmez! federasyon kardes kurucu kurulusumuz deniyor, kimse alinmamis, bos laf calisacak adam aranmiyor, emme basma tulumba gibi evet denecek adam araniyor, ne bir hastanemiz var ne bir okulumuz nede bir universtemiz var, gelen parayi topluyor gonder burs adi altinda kendi yandaslarina, gecmis donemlerden biliniyor be kardesim
duran yilmaz 3 yıl önce
Belge ortada, ramazan Gul almere camiinde yillar önce görev almis, oradan genel kurulla gönderilmis vakfa caminin parasini yatirmamis birisi ve simdi oranin baskani dururken neden o diyanetin yönetiminde? ben söyleyeyim ama kendisi her ortamda söylüyor zaten, Binali Yildirimin oglunun adami ve bazi kapilari acmak birilerine vakfi psekes cekmek icin getirildi göreve, neyin kavgasini yapalim, Ramazain özelligi nedir ne isle ugrasirda diyanette gorev alacak? birilerinin araciligiyla geliyorlar ama is yapacaklari yok
Eşref Kerküklü 3 yıl önce
Duran bey, siz belgeye dayalı bilgi verin bizde işin üzerine gidelim. Haberlerin altına yorum yapmak çözüm değil.

haberlerin hemen altında, "WhatsApp'tan mesaj gönder" yazısı var ordan iletişime geçin bildiklerinizi paylaşın. Adınızı, hiç kimseye kesinlikle açıklamayacağız.
apdullah sarioglu 3 yıl önce
bugune kadar hangi vakif kurulduysa hepsi yerle bir oldu sadece foto cekmek icin 3-5 kisi kaldilar ama sadece diyanet ayakta oda milletin dini kurumu oldugu icin ama dinimizide diyanetimizide bu sekilde harcatmayiz, Diyanetten emekli olan daha ne is var mutevelli heyetinde Hollandada arkadas, bu kadar yetismis insanimiz varken burda neden bir baskanimiz yok onlarin arasindan biri. 150 cami var hepsini bizler yapip yonetiyoz ama bizi baskalri yonetiyor, Allah hesabini sorar
yasin 3 yıl önce
bakin bircok yerde camilerde program vardi corona halinde bile, vakif baskanini birgun görmedik, gecen hengeloda temel atma torenimiz vardi, yonetimden kimsecikler yoktu, nasil bu camileri temsil ediyon o zaman, sadece kurban fitre zekat zamani topla parayi gonder yandas kobilere
ibrahim 3 yıl önce
life 24 e ver paralari reklamlari kurban zekat fitre reklamlarini sus payi olarak onlarda yolunu bulsun
Birol 2 yıl önce
Bu siyasal islamci hokkabazlar nereye girdilirse oranin canina okudular
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın