İbrahim Görmez Kimdir?

Hollanda Diyanet Vakfı kurucularından İbrahim Görmez kimdir? Ailesi soy adını neden "Görmez" seçti? İşte İbrahim Görmez'in biyografisi.

11.07.2021, 13:21 Haberler
İbrahim Görmez Kimdir?

1939 yılında İzmir’de doğan ve küçük yaşlarda yetim kalan Görmez, babasının Aşık Veysel gibi 6 yaşında iken gözlerini kaybettiği için aile Görmez soyadını aldı.

Baba Görmez’in 7 çocuğundan biri olan İbrahim Görmez, Türkiye’de yaşanan 1960 darbesinin ardından yaşadığı zorluklar dolayısı ile 1964 yılında Hollanda'ya geldi.

İki sene çalışıp dönmek için geldiği Hollanda’da tanıştığı Hollanda asıllı eşi Reyhan hanımla evlenerek Hollanda’da gömülmek üzere kaldığını belirtiyor.

Hollanda’da kalıcı olduklarının bilincine 1969 yılında vardığını belirten Görmez, sosyal ve kültürel faaliyetlere yine 1969 yılında Amsterdam Oosterpark Caddesinde Bozkurtlar adı altında açtıkları dernekle başladı.

İlk geldiği yıllarda sadece Cuma günleri Amsterdam’da bir kilisede Cuma namazları kıldıklarını ifade eden Görmez, şu anda 146 caminin bağlı olduğu Hollanda Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonunu 1979 yılında kurarak 10 yıl başkanlığını yaptı.

Hollanda Diyanet Vakfı kurucularından olan Görmez, 1986 yılında dünyada bir ilke imza atarak Hollanda İslam Radyo ve Televizyonu  yayın hakkı elde etti. 20 kişilik ekiple durmaksızın çalıştı.

İOT’nin de (Hollanda’da Türkler için Danışma Kurulu) kurucuları arasında olan Görmez, 3 çocuk babasıdır.

Yorumlar (0)