Irak'taki Şii Milis Gücü Ketaib-İ Hizbullah yeni kurulacak kabinede yer almayacaklarını açıkladı!

10 Ekim'de yapılan seçimler üzerinden bazı ülkelere suçlamalar yönelten, Irak'taki Şii Milis Gücü Ketaib-İ Hizbullah yaptığı yazılı açıkalamada, yeni kurulacak hükümette yer alamayacaklarını ancak haklarını savunmaya devam edeceklerini açıkladı.

28.12.2021, 11:21 Haberler
Irak'taki Şii Milis Gücü Ketaib-İ Hizbullah yeni kurulacak kabinede yer almayacaklarını açıkladı!

Irak'ta 10 Ekim'de yapılan erken seçime ilişkin Avustralya, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Almanya, İtalya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç, İngiltere ve ABD Dışişleri Bakanları ortak açıklama yapmış, açıklamada, erken seçimin, Iraklı seçmenlerin geleceklerini demokratik olarak belirlemeleri için fırsat olduğu belirtilerek, "Irak tarihinde bu anın öneminin farkındayız." ifadesi kullanılmıştı. Yapılan seçimin ardından Irak'taki Şii Milis Gücü Ketaib-İ Hizbullah, bazı ülkelere suçlamalarda bulunarak yeni kurulacak hükümette yer almayacaklarını duyurdu.

Ketaib-i Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, ekim ayındaki genel seçimlere işaret edilerek, "Irak halkının haklarına el koyanlar, Siyonist (İsrail)-ABD-Suudi Arabistan ittifakından destek alıyordu." iddiasında bulunuldu.

Söz konusu ittifakın istismarına maruz kaldığı öne sürüldü

Yapılan açıklamada, Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonunun seçim sürecinin tüm aşamaları boyunca söz konusu ittifakın istismarına maruz kaldığı öne sürülürken, "Irak yargısı da ABD'nin Bağdat'taki Büyükelçiliği ve Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Plasschaert başta olmak üzere aynı tarafların şantaj, tehdit ve baskılarına maruz kaldı." denildi.

Ne olmuştu?

Irak'ta 10 Ekim'deki seçimlerde, Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı Sadr Grubu, 329 sandalyeli Meclis'e 73 vekil göndererek birinci, Takaddum Koalisyonu 37 vekille ikinci, eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin Kanun Devleti Koalisyonu da 33 vekille üçüncü olmuştu.
Şii Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri, seçim sonuçlarının iptali için 4 Aralık'ta Yüksek Federal Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi ise dün genel seçimlerin iptali için Ketaib-i Hizbullah'ın müttefiki Şii Fetih Koalisyonunun yaptığı başvuruyu reddetmişti. Irak Yüksek Federal Mahkemesi'nin de mahkemenin kararından kısa süre sonra genel seçimlerin sonuçlarını onayladığı bildirilmişti.

Yorumlar (0)