Irak Türkmenlerinin Feryadını Duyan Var mı?

Dr. Hicran Kazancı'nın 'Irak Türkmenlerinin Feryadını Duyan Var mı?' başlıklı yazısında dikkat çeken bir noktaya değindi. Kazancı, 'Türkmenler gerek Erbil’de gerekse, Kerkük’te azınlık konumuna düşürüldü ve Türkmeneli Bölgesinde de gün gittikçe alan kayıp etmeye mahkûm ediliyor. Aldatılanın aldatıcısı ile olan ilişki düzeni yıkılmalıdır' ifadelerini kullanarak önemli bir noktaya değindi.

14.02.2022, 13:35 Haberler
Irak Türkmenlerinin Feryadını Duyan Var mı?

IŞİD belasından Kerkük’e göç eden, hiç bir geliri olmayan  7 kişilik bir  Türkmen ailesi Covid’e yakalanmış. İlaçların temin edilmesinde maddi sıkıntı çeken ailenin yardımına Kerküklü  bazı eczacıların konuşmasıyla, aile tamamen sağlıklarına kovuşmuş.  Ailenin reisi, Türkmen “aydınlarının” aklına gelemediği bir soruyu, beni arayarak sordu. “üç milyon Türkmen’in ezici çoğunluğu açlık ve sefalet içinde yaşamalarının nedeni kötü yönetimdir, millet aç-susuz ama 5-10 kişi saltanat sürüyor, bunu sağır sultan bile biliyor, yer gök eleştirip şikayet ediyor, neden durumumuz düzelmiyor” diye ifade kullandı. 
Kendisiyle uzun sohbet ederek verdiğim cevabı, ALINTI bir öyküyle tarihe not düşmek maksadıyla yazmaya karar verdim;

Satıcının biri, her gün bir kilo buğday karşılığında diğer satıcıdan bir kilo süt alırmış. Sütü alan buğday satıcısı, günün birinde aldığı sütü tartmaya karar vermiş ve bir kilo olması gereken süt, 750 gram çıkmış. Satıcı, hakime şikayette bulunmuş, Hakim, nasıl olurda 750 gram sütü bir kilo diye satıyorsun, bu düpedüz hırsızlık ve kul hakkı yemektir diye süt satıcısına demiş.  Hakim bey, buğday satıcısından aldığım bir kilo buğdayı terazinin bir kefesine koyup ve diğer kefesinde sütü bırakıp, buğdayın bir kilo olduğuna göre dengeleyip öyle satıyordum  diye sütçü cevaplamış.  

Bu aldatılanın aldatıcısı ile olan ilişki düzenin yıkılmadığı müddetçe, Türkmen davasının güvenli limana ulaşması imkansız.  Ayrıca, söz konusu ilişki düzenin ortaya çıkarttığı yönetim biçimi sayesinde, Türkmenler gerek Erbil’de gerekse, Kerkük’te azınlık konumuna düşürüldü ve Türkmeneli Bölgesinde de gün gittikçe alan kayıp etmeye mahkûm ediliyor Türkmenler. Aldatılanın aldatıcısı ile olan ilişki düzeni yıkılmalıdır.
 

Dr. Hicran Kazancı

banner79
Yorumlar (0)