Kerkül'te Türkmen temsilcileri ortak basın açıklaması düzenledi!

Kerkük- Irak Türkmen Cephesi (ITC), Türkmen Partileri ve Türkmen Milletvekillerinden ortak basın açıklaması düzenlendi. ITC Başkanı Hasan Turan, düzenlenen basın açıklamasında Bağdat'ta yapılan siyasi görüşmeleri değerlendirdi.

26.09.2022, 20:54 Haberler
Kerkül'te Türkmen temsilcileri ortak basın açıklaması düzenledi!

ITC Başkan'ı Hasan Turan, Nasır Koalisyonu Lideri Haydar el-Abadi, Hikme Akımı Lideri Ammar Hekim ile görüştüğünü ve bu görüşmelerin devam edeceğini dile getirdi. Turan ayrıca, hükümet kurulma sürecinde Türkmenlerin neden yer almadığını da ifade etti. 

Hasan  Turan, ''Koordinasyon Çerçevesi Koalisyonunun bazı siyasi kitlelerle başkent Bağdat’ta hükümet programını yazmak için toplantılar düzenlediği bir dönemdeyiz. Türkmen Milleti Temsilcileri ise bu dönemde kendilerinin söz konusu toplantılardan uzak tutulduğunu belirterek, kurulacak olan hükümette Türkmenleri temsilen bulunmamalarından endişe duymaktadır.Bir dizi ziratette bazı siyasi tarafların Türmenlerin yanında yer aldığını, bu sürece dahil olmalarının doğal hak olduğunu belirten Turan, 2003'ten sonra günümüze kadar Türkmenler zülme uğramaktadır. Temennimiz bu zülmün durdurulmasıdır" dedi.

Turan, UNAMİ ile 2019'dan itibaren toplantı düzenlendiğini aktarırken,  Kerkük hakkında alınan herhangi bir kararın olması durumunda UNAMİ çatısı altında alınması gerektiğini belirtti. 

Hasan Turan, Türkmenlerin yer almadığı bir hükümetin kurulması takdirde, kurulan hükümeti tanımayacaklarını belirterek, "Bizim amacımız Irak'ta istikrar ve huzuru sağlamaktır. Bağdat'ki siyasi grupların arasında uzlaşı sağlanmasından sonra, Irak'ın tüm etnik gruplarını kapsayan bir hükümetin kurulmasında yanayız.

Öte yandan Bedir Örgütü Kuzey Kolu Lideri Muhammed Mehdi el-Beyati yaptığı açıklamasında, Bağdat'ta hükümet kurulması yönünde yapılan bir dizi görüşmelerde Türkmenlerin yer almamasında endişe duyduğunu aktardı. Beyati, Hükümetin kurulma aşamasında yapılan görüşmelere Türkmenlerin de katılmasının önemine değinirken, Türkmenlerin yer almadığı bir hükümeti desteklemeyeceklerini söyledi.

Beyati,Kerkük'te kazanılan güzenlik durumunun zedelenmemesini isterken, hükümet kurulma sürecine Kerkük'ün siyasi taraflar arasında uzlaşı konumuna getirilmemesinin altını çizdi.

Gazetecilerin sorusuna yanıt veren Turan, yaptığı görüşmelerde, Türkmenlerin Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını dile getirirken, tüm Irak bileşenlerini kağpsayacak bir güçlü hükümetin kurulmasından yana olduklarını dile getirdi. Turan, Kerkük Irak'ın birlik kilidi olduğunu ve Kerkük'ün güvenliğine dokunmak Irak'ın güvenliğini sarsacağını söyledi.  kerkük'te Türkmen valinin atanmasını ve Kerkük halkına eşit derecede hizmet sunmasını söyleyen Turan, bu konuda Cumhurbaşkanlığı, Meclis ve Başbakanlıktan tam destek aldığını dile getirdi.

Türkmenlere verilen bakanlığın yanı sıra,Erbil, Diyale, Musul, Selahattin ve Kerkük yerel hükümette de yer almasını isteyen Turan, yeni hükümette ulusal dengenin korunması ve Irak bileşenlerini kapsayan bir hükümetin kurulmasını istedi.

Aynı zaman Türkmen Milletvekili Yaşar Garip Asker, Koordinasyon Çerçevesi Başbakan Üyesi Muhammed Şia Sudani ile resmi olmayan bir toplantıya katılarak, kurulacak yeni hükümetin programını ele aldığını, Kerkük'ün siyasi uzlaşılardan uzak tutulmasını istediğini ifade etti.

Aynı zaman Asker, Türkmenleri Bakanlık ve genel müdürlük bazında önemli konumlarda da yer almasını istediğinin altını çizdi.

Yorumlar (0)