Mersin'den Hollanda'ya bal ihracatı

Mersin'in Erdemli ilçesinde üretilen ve 2019'da Kanada'nın Montreal kentinde düzenlenen 46. Dünya Arıcılık Kongresi'nde "Dünyanın En İyi Balı" ödülüne layık görülen Eğriçayır balı, Hollanda'ya da pazarlanmaya başlandı.

01.12.2021, 17:05 Haberler
Mersin'den Hollanda'ya bal ihracatı

Türkiye'den Hollanda'ya bal ihracatı yapılmaya başlandı.

46. Dünya Arıcılık Kongesi'nde dünyanın en iyi balı ödülüne layık görülen Eğriçayır balı, Hollanda'ya pazarlanmaya başlandı.

Yurt içi ve yurt dışında talep gören Eğriçayır balı, Toros dağlarının 2 bin 300 rakımındaki Eğriçayır Yaylası'nda üretiliyor.

İlk etapta üretilen 2 ton bal Hollanda'ya gönderildi.

Üretici firma Celal Çay, yaptığı açıklamada, Erdemli'de üretilen balı Hollanda'ya göndererek ülkeye döviz girdisi sağlamanın mutluğunu yaşadıklarını ifade ederek, "Türk arıcıları olarak ülkemizin ekonomisinin gelişmesi için üzerimize düşeni canla başla yapmaya çalışıyoruz. Toroslarda ürettiğimiz balları Avrupa'ya göndererek ülkemizin döviz kazanmasını sağlıyoruz. Hollanda'yla 1 milyon avroluk anlaşma imzaladık. 50 ton ürün göndereceğiz. Üreten Türkiye için çalışıyoruz." diye konuştu.

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu da balın Avrupa'ya ihraç edilmesinden dolayı ülke ve bölge adına mutlu olduklarını kaydetti. 

Tollu, "Ülke kalkınmasının yolunun üretimden geçtiğini hepimiz biliyoruz. Özellikle 21'nci yüzyılın en önemli stratejik ürünlerinin tarım ürünleri olduğunu biliyoruz. Biz de özellikle dijital dünyada ülkemizde üretilen ürünlerin dijital dünya ile buluşma noktasında e-ticaret projesi geliştirdik. Onlarca gencimiz şu anda ülkemizin ürünlerini, dünya piyasası ile buluşturuyor ve ülkemize daha müreffeh daha da yaşanabilir kılmak adına elimizden gelen her türlü gayreti sarf ediyoruz. Mersin’de Arı Üreticileri Birliği var. Şu anda birliğe kayıtlı 4 bin üyemiz var. Dolayısıyla 4 bin üyenin ürettiği ürünler şu anda hem ülke piyasasında hem de dış piyasa da ciddi bir yer tutuyor." dedi.

banner79
Yorumlar (0)